Temat oszczędzania energii stał się obecnie tematem bardzo popularnym i często poruszanym na konferencjach związanych z tą tematyką. Mniejsze zużycie energii to mniejsza ilość zanieczyszczeń w środowisku naturalnym.

Energia elektryczna wykorzystywana jest w każdej dziedzinie życia: przemyśle, rolnictwie, gospodarstwie domowym, itp. W celu zmniejszenia jej zużycia należy swoją uwagę skupić na sprawności urządzeń przez nas wykorzystywanych, która określana jest jako stosunek przetworzonej energii użytecznej do energii dostarczonej. Podczas pracy każdego rodzaju sprzętu część wytworzonej energii jest przez nas skutecznie wykorzystywana natomiast jest też część energii, która określona jest jako energia strat. Cały proces oszczędzania energii elektrycznej w głównej mierze opiera się na zwiększeniu energii użytecznej a tym samym zmniejszeniu wielkości energii nieużytecznej.

Poniższy diagram przedstawia rozkład zużycia energii dla gospodarstwa domowego.

Jak widać ilość zużywanej energii zależy przede wszystkim od ilości strat energii cieplnej, które wynikają albo z przemian energii z jej pierwotnej postaci albo są związane ze stratami powstałymi poprzez przenikanie ciepła przez przegrody budowlane. Z powyższego diagramu wynika że duże straty cieplne powstają w wyniku ogrzewania. W takim przypadku uwagę należy skupić m.in. na odpowiednim dociepleniu budynków, wymianie lub odnowie systemu grzewczego, odpowiednim doborze okien oraz systemu wentylacyjnego. W drugiej kolejności największe straty cieplne są w przypadku ciepłej wody użytkowej. Należy się w tym miejscu zastanowić czy zamiast bojlerów elektrycznych nie lepiej skorzystać z urządzeń wykorzystujących odnawialne źródła energii, np. kolektorów słonecznych czy pomp ciepła. Obecnie są to dość drogie urządzenia ale biorąc pod uwagę ciągle wzrastające ceny prądu być może ta inwestycja wróci się w niedalekiej przyszłości.

Prosta czynność jaką jest gotowanie również przynosi duże straty cieplne. Zastosowanie odpowiednich naczyń dobrze przewodzących ciepło, odpowiedni dobór płyty grzewczej , przykrywanie garnków pokrywką podczas gotowania to tylko nieliczne sposoby ograniczenia traconej energii. W przypadku pieczenia najlepiej jest wybrać piekarnik z termo obiegiem, nie należy otwierać drzwiczek piekarnika podczas jego pracy , gdyż zwiększa to zużycie prądu o około 10%. Z gotowaniem, pieczeniem czy innymi czynnościami domowymi bezpośrednio związane są urządzenia elektryczne, które również przyczyniają się do marnowania energii elektrycznej.

Poniższy diagram przedstawia rozkład zużycia energii elektrycznej w przeciętnym gospodarstwie domowym, w którym energia używana jest do zasilana sprzętu AGD, RTV oraz oświetlenia.

 

rozkład zużycia energii elektrycznej w przeciętnym gospodarstwie domowym

Dla sprzętów AGD powstały specjalne klasy energetyczne  ( A++,A+,A,B,C,D,E,F,G ). Klasa A++ to urządzenie najbardziej efektywne, klasa G najmniej. Do urządzeń takich należy : lodówka i zamrażarka ( powinny być umieszczone w odpowiedniej odległości od źródeł ciepła oraz poza zasięgiem promieni słonecznych ), czajnik elektryczny  ( należy w nim gotować tylko taką ilość wody jaka w danym momencie jest potrzebna ), pralka, zmywarka, komputery i drukarki. Kolejnym czynnikiem wpływającym na większe zużycia prądu jest pozostawianie urządzeń cały czas podłączonych do prądu, w trybie czuwania. Praca w takim trybie polega na tym, że urządzenie jest gotowe cały czas do szybkiego włączenia. W przypadku oświetlenia najlepiej jest użyć żarówki energooszczędnej, która zużywa tylko 1/5 energii elektrycznej jaką potrzebuje żarówka zwykła. Dla porównania zwykła żarówka tradycyjna o mocy 25 W odpowiada żarówce energooszczędnej o mocy 5 W.

Omówione wcześniej metody oszczędzania energii to tylko nieliczne przypadki zmniejszenia strat energii . Korzystając rozsądnie  z energii elektrycznej znacznie obniżamy rachunki za prąd na czym zyskujemy nie tylko my sami ale również i środowisko.

Autor: Joanna Szeremeta
Źródła:
http://www.slonecznastrona.pl
http://ekologicznegminy.instytut-karpacki.org