Pellet to paliwo z biomasy wykorzystywane do ogrzewania domów i jako źródło ciepła dla budynków użyteczności publicznej, suszarni czy piekarni. Ze względu na właściwości energetyczne oraz wygodę dla użytkownika, jest zaliczany do najbardziej efektywnych źródeł energii.

 
Jest też paliwem ekologicznym – emisja dwutlenku węgla podczas spalania jest równa ilości dwutlenku węgla pochłoniętego przez drzewo podczas jego wzrostu, a pozostała po spaleniu niewielka ilość popiołu może zostać użyta jako nawóz.
 
 
Konsumenci coraz częściej wybierają ekologiczne paliwo
Jak podaje Instytut Energii Odnawialnej w roku 2013 w Polsce sprzedano ponad 16 tys. kotłów na biomasę, to niemal dwa razy więcej niż w 2012. Mimo stopniowego wzrostu możliwości produkcyjnych, podaż tego surowca energetycznego wciąż pozostaje daleko w tyle za popytem. W tym roku przewiduje się, że europejska produkcja wyniesie jedynie 12,5 miliona ton, co stanowi zaledwie 62,5% zapotrzebowania na ten surowiec.
 
 
Konsumenci coraz częściej wybierają świadomie produkty, które nie dewastują środowiska naturalnego, taki trend to szansa dla odnawialnych źródeł energii takich jak biomasa, która staje się coraz bardziej konkurencyjnym paliwem, co więcej nie angażuje ona wysokich kosztów społecznych w postaci negatywnych skutków dla zdrowia i środowiska. Trend na ocieplanie domów pelletem wynikać, może nie tylko z unijnych nakazów, ale proekologicznej świadomości konsumenckiej. – komentuje Przemysław Bieńkowski wiceprezes Zarządu firmy Stelmet
 
Pellet – paliwo uniwersalne
Pellet drzewny ma szerokie zastosowanie, stosują go zarówno właściciele przydomowych pieców oraz kominków, jak administratorzy większych kompleksów budowlanych. Szkoły, przedszkola i inne tego typu budynki użyteczności publicznej doceniają biomasę również z przyczyn praktycznych – jego stosowanie pozwala na zachowanie większej czystości w kotłowniach, co nie jest oczywiste w przypadku stosowania tradycyjnych paliw takich jak węgiel. Pellet został również doceniony w budynkach, w których kotły pracują całą dobę, a więc w piekarniach, szpitalach, żłobkach czy spółdzielniach mieszkaniowych.
 
Źródło: Stelmet
 
Przegląd kotłów na pelet małych mocy dostępny w GLOBEnergia 5/2014