Jeszcze nie tak dawno temu piec kaflowy stanowił podstawowe źródło ciepła w domach jednorodzinnych. Przywoływał dziecięce wspomnienia domowego ogniska.

Z upływem czasu  piece przeszły dużą metamorfozę pod względem wyglądu. Duże stojące w rogu kuchnie kaflowe zastąpione zostały nowoczesnymi, eleganckimi piecami wkomponowującymi się w wystrój każdego wnętrza.

Różnice pomiędzy starymi a nowoczesnymi piecami kaflowymi nie wynikają tylko z wyglądu. Zmienił się również sposób ich budowy. Kiedyś do budowania pieców wykorzystywano metodę warstwową co wpływało na ich formę. Dzisiaj każdy element produkowany jest oddzielnie i nie zależnie od siebie , dlatego też na rynku można się spotkać z taką różnorodnością tego źródła ciepła.  Elementem wspólnym, który pozostał niezmienny, jest  sposób uzyskiwania i gromadzenia ciepła. Obecnie wyróżniamy cztery rodzaje systemów pieców kaflowych :
1.  kumulacyjny
2.  hypokausta
3.  kombi
4.  kuchnie kaflowe
    

Piec kumulacyjny służy do rozprowadzania ciepła  poprzez promieniowanie. W budowie pieca wyróżniamy trzy podstawowe piec akumulacyjnyelementy : palenisko, masa kumulacyjna oraz obudowa. Paleniska są najczęściej szamotowe lub żeliwno – szamotowe, gdyż zapewniają całkowite spalanie drewna uzyskując tym samym wysoką temperaturę na wyjściu spalin. Cała masa kumulacyjna podzielona jest na kanały zbudowane z cegieł i płyt szamotowych a służy ona do gromadzenia nawet kilkudziesięciu kilowatów energii cieplnej. Wewnątrz pieca skumulowane jest powietrze, którego zadaniem jest przenoszenie ciepła z masy kumulacyjnej na obudowę, z której może później wypromieniować do pomieszczenia. Obudowa pieca wykonana może być z materiałów ceramicznych dobrze przewodzących ciepło. Bardzo istotną rzeczą w tym przypadku jest by obudowa w miarę możliwości była jak najcieńsza a ciepło zgromadzone wewnątrz pieca mogło bez przeszkód wypromieniować. Dużą zaletą pieca kumulacyjnego jest to, że mimo wytworzenia ogromnej ilości ciepła podczas jednego załadunku drewna  jest ono uwalniane stopniowo przez kilkanaście do dwudziestu kilku godzin.
  
hypokausta

Hypokausta, popularnie zwana piecem rzymskim, jest rodzajem pieca kumulacyjnego o znacznie rozbudowanej powierzchni ścian obudowy. Zbudowana jest z jednej dużej lub z kilku połączonych ze sobą komór cieplnych, które znajdują się w pomieszczeniach przyległych do siebie lub też na wyższych kondygnacjach. Sposób działania pieca opiera się na konwekcji. Komora grzewcza jest zamknięta a krążące w niej ciepłe powietrze na podstawie praw fizyki unosi się do góry przez kondygnacje kanałami powietrznymi. Przy budowie hypokausty stosuje się najczęściej paleniska piecowe o dużej mocy, które zlokalizowane są w piwnicy lub tradycyjnie w salonie. W zależności od zapotrzebowania cieplnego budynku instaluje się albo masę kumulacyjną albo radiatory, dla uzyskania większej ilości ciepła.
  

Piec kaflowy typu kombi jest połączeniem pieca kumulacyjnego oraz konwekcyjnego.piec kaflowy typu kombi Poprzez podłączenie masy akumulacyjnej piec potrafi magazynować i powoli uwalniać wytworzone ciepło. Dużą jednak jego wadą jest długi okres jego rozgrzewania –  posiada właściwość bardzo szybkiego ogrzewania większej ilości pomieszczeń przy pomocy wytwarzanego ciepłego prądu powietrza.
 
kuchnia kaflowaKuchnia kaflowa to piec który najbardziej kojarzy się wszystkim z domowym ogniskiem. Działa ona na zasadzie pieca akumulacyjnego z tą jednak różnicą, że  dodatkowo wyposażona jest w płytę kuchenną. Dużą zaletą kuchni jest to, że spaliny ogrzewają inne dodatkowe urządzenia jakim jest np. piekarnik. Piec ten powinien być zbudowany z odpowiednich materiałów o dobrych właściwościach cieplnych. Ściany szamotowe powinny być grube, aby ciepło mogło się długo utrzymywać oraz równomiernie rozchodzić wewnątrz piekarnika.
  

Obudowa pieca kaflowego  nie posiada właściwości akumulacyjnych ciepła. Jest ona jedynie elementem wizualnym. W miarę możliwości powinna  być jak najcieńsza, by ciepło mogło być bez przeszkód uwalniane do pomieszczenia. Najczęściej stosuje się kafle bądź też glazurę o odpowiednich właściwościach cieplnych. Wybór ich koloru jak i kształtu należy zdecydowanie do najprzyjemniejszych rzeczy przy urządzaniu wnętrza.
   

Wraz z rozwojem techniki zmieniły się właściwości grzewcze pieców kaflowych. Kiedyś aby ogrzać cały dom należało go zbudować w każdym pomieszczeniu, dzisiaj nie jest to konieczne. Dzięki odpowiednim rozwiązaniom wystarczy postawić go tylko w jednym miejscu, a z ciepła w nim kumulowanego korzystać będą wszystkie pomieszczenia. Bardzo dużą ich zaletą, jest możliwość łączenia z innymi elementami magazynującymi ciepło. Piec doskonale współgra z instalacją centralnego ogrzewania, może być stosowany do ogrzewania wody bądź też powietrza w mieszkaniu.

Joanna Szeremeta

źródła :
www.e-instalacje.pl
www.ogniskadomowe.pl