Nowe przepisy budowlane w zakresie jakości energetycznej budynków dyktują zmiany w pejzażu architektonicznym europejskich miast.

Trend modernizacji dotyczy zwłaszcza budownictwa wielkopłytowego. Szpital Südharz dostarcza pozytywnych przykładów, z jakich mogą czerpać polscy inwestorzy instytucjonalni.

 
W latach 70. i 80. w budownictwie epoki socjalizmu królowały betonowe systemy prefabrykowane, które umożliwiały masowe wytwarzanie budynków mieszkalnych i obiektów użyteczności publicznej. Dziś poszarzałe konstrukcje z wielkiej płyty straszą nie tylko surowym, ponurym wyglądem. Brak odpowiedniej izolacji poszczególnych elementów, nieszczelności na łączeniach płyt oraz przestarzała stolarka otworowa generują znaczne straty energii cieplnej i w rezultacie wysokie koszty utrzymania takich obiektów. Są one również największymi trucicielami środowiska naturalnego odpowiadając za blisko 40% emisji CO2 związanej z wytwarzaniem energii niezbędnej do ich utrzymania. Jednakże przy połączeniu wiedzy eksperckiej i odpowiednich technologii te relikty przeszłości mogą zyskać na wartości, zarówno architektonicznej, jak i ekologicznej.

Szpital do remontu
Położony w Nordhausen (Turyngia) kompleks szpitalny Südharz to przykład budownictwa wielkopłytowego lat 80. Rozbudowany i wyremontowany jeszcze w roku 2001 potężny zespół budynków o powierzchni 2.572 m2 zmienił formę architektoniczną na bardziej współczesną. Fasady zostały przemalowane i częściowo pokryte metaliczną okładziną podkreślającą modernistyczny wyraz prostej formy budynków kompleksu. Zwracającym uwagę elementem jest strefa wejścia pokryta pofalowanym, przeszklonym dachem.

Kolejnym etapem modernizacji jest planowana od 11 lat przez dyrekcję wymiana stolarki okiennej na bardziej energooszczędną. Jako że, do wnętrza sal szpitalnych musi wpadać duża ilość światła dziennego, szpital posiada wielkoformatowe okna o łącznej powierzchni 2000 metrów kwadratowych. Jednak tak duże przeszklenia, wykonane w starej technologii, generują znaczne koszty utrzymania, co skłoniło administrację do wymiany stolarki na energooszczędną. W ramach przetargu wybrano system okien blokowych Schüco AWS 75 BS.HI, ze względów ekonomicznych, architektonicznych oraz funkcjonalnych.

Architektura oszczędzania
okno blokowe Schüco AWS 75 BS.HIW ramach remontu fasady szpitala zostanie zamontowanych 1000 m2 okien blokowych Schüco AWS 75 BS.HI z potrójnym szkleniem. Aluminiowe okna tej serii nadadzą fasadom eleganckiego, bardziej nowoczesnego wyglądu. Szczególny design i transparentność okien wynika z zastosowania ukrytych skrzydeł i wyeliminowania tradycyjnych listew przyszybowych. Ponadto, ukryte okucia okienne Schüco pozwalają na zachowanie klarownej linii okna o dużej powierzchni przeszklenia, która zapewni pełny dostęp światła dziennego do pomieszczeń. Technologia stosowana do produkcji profili pozwala na wytwarzanie okien o szerokości skrzydła do 1500 mm i wysokości do 2200 mm w standardzie. Stabilność okien o dużej powierzchni przeszklenia zapewnia wysokiej jakości aluminium oraz zwiększona do 75 mm głębokość zabudowy. Pomimo niewielkiej szerokości profili w widoku zewnętrznym (66,5 mm) nowa stolarka okienna, dzięki poprawie współczynnika przenikania ciepła okien Uw z 3,3 W/m2K  (przed modernizacją) na 1,2 W/m2K (po modernizacji),  pozwoli administracji szpitala na roczne oszczędności ponad 49 ton oleju opałowego. Kompleks szpitalny stanie się tym samym bardziej ekologiczny – ograniczy roczną emisję CO2 do atmosfery o około 153 tony. Położony w sąsiedztwie malowniczych wzgórz i górujący nad panoramą miasta szpital Südharz stanie się tym samym spójnym elementem Turyngii, znanej jako „zielone serce Niemiec”.


Źródło:

Informacje prasowe firmy Schüco