Pellet – trzy domowe sposoby na określenie jego jakości
Część Polaków nie zwraca uwagi na jakość paliwa stosowanego do ogrzewania. Spalanie mokrego drewna czy wilgotnego węgla występuje w naszym kraju nagminnie. Nie inaczej jest w przypadku pelletu. W jego przypadku sprawdzenie jest szczególnie ważne, ponieważ patrząc się na granulat w worku nie jesteśmy w stanie ocenić jego jakości. Co najważniejsze, nie możemy łatwo stwierdzić z czego jest zrobiony, a ogrzewanie pelletem ze starych mebli czy płyt MDF nie pomoże ani środowisku, ani kotłowi, ani nam. Na co więc zwrócić uwagę, gdy kupujemy pellet?
Podziel się
Niezależnie od powodów, spalanie paliwa niskiej jakości powoduje szereg negatywnych zjawisk. Zdarza się, że nieuczciwi producenci pelletu wytwarzają go z zanieczyszczonych chemicznie odpadów pochodzenia drzewnego. Są to często fragmenty starych mebli, okien czy drzwi. Zawierają w sobie m.in. lakiery, kleje, farby i inne chemiczne substancje. A to tylko po to, aby zaoszczędzić. Niestety, ale w końcowym rozrachunku zarówno producent, jak i kocioł są zagrożeni - odpowiednio karą pozbawienia wolności i zepsuciem.
Czym grozi spalanie słabej jakości pelletu?
Koniecznie trzeba sobie zdawać sprawę, że kotły na pellet są produkowane z myślą o spalaniu w nich pelletu! Jako że pellet powinien być produktem pochodzenia roślinnego, to z tej racji zawartość składników chemicznych powoduje szybszą korozję elementów kotłów i kominków. Dużo łatwiej powstają ubytki, dziury i odkształcenia, co może poskutkować koniecznością wymiany kotłów w krótkim czasie. Ponadto emitowane są zanieczyszczenia do atmosfery, co na dłuższą metę wpływa degradująco na środowisko. Zdając sobie sprawę, że weryfikacja pelletu to nie nadgorliwość, a po prostu troska o swoje urządzenie grzewcze, a w konsekwencji o własną kieszeń - przedstawimy kilka sposobów na sprawdzenie jakości pelletu.
Klasy pelletu - certyfikaty
Jeśli chcemy być pewni jakości pelletu, to warto na początku sprawdzić czy pellet, który chcemy kupić posiada certyfikat. W Polsce można się spotkać z dwoma: ENplus i DINplus. Tak wyglądają ich loga:
Dzięki nim możemy być prawie pewni, że pellet, który kupujemy wyprodukowany został z niezanieczyszczonego drewna i charakteryzuje się względnie niskimi zawartościami zanieczyszczeń i wysokimi parametrami spalania. A dlaczego nie możemy być w 100% pewni?
Powód jest bardzo prosty - część firm fałszuje certyfikaty. Warto więc zaznajomić się z wyglądem oznaczeń, aby nie zostać oszukanym. Należy również pamiętać o tym, że każdy oryginał ma swój indywidualny numer. Więcej o rozpoznawaniu fałszywych certyfikatów w artykule Klasy pelletu – co oznaczają i jak rozpoznać fałszywy certyfikat?
Kupując pellet - czytaj etykietę
Na etykiecie powinny znajdować się wszystkie informacje nt. pelletu. Wśród nich zawartość pyłów, popiołu, wody, siarki, jak i również z czego został wykonany. Zdarza się jednak tak, że producent pelletu, który chcemy kupić nie zamieścił wszystkich informacji (albo w ogóle nie opatrzył worka etykietą), a my sami mamy wątpliwości co do jakości paliwa. Brak etykiety powinien być wyraźnym sygnałem, że coś może być z tym pelletem nie tak. Jak makroskopowo ocenić jakość pelletu? Przedstawiamy trzy sposoby na wiarygodną weryfikację paliwa.
Zapach pelletu - bez chemicznej woni przy spalaniu
Przy zakupie pelletu drzewnego powinniśmy zwrócić uwagę na jego zapach. Niemniej nie jest to proste, część zapachów może być “uwięziona” wewnątrz granulatu, więc lepsza weryfikacja czeka nas, gdy już pellet się pali w kotle. W czasie spalania powinniśmy wyczuwać jedynie zapach drewna. Jeżeli w to miejsce poczujemy chemiczną woń, będzie to oznaczało, że zakupiony przez nas pellet jest zanieczyszczony i nie spełnia norm jakościowych. Decydując się na agropellet (pellet pochodzenia rolniczego np. z trawy, łusek słonecznika) powinniśmy czuć zapach surowca początkowego.
Ważny jest również kolor pelletu. Bardzo ciemna barwa może świadczyć o długim czasie suszenia surowca. Przekłada się to na gorszą jakość paliwa. Analizując kolor pelletu, możemy dojść do tego z jakiego gatunku drewna został wykonany.
Skład pelletu - rozpuść pellet w szklance
Nie kupujmy pelletu z dodatkiem sztucznych składników, których celem jest wiązanie pelletu. Pellet wzbogacony o sztuczne dodatki zanurzony w wodzie często przez dłuższy czas pozostanie w jednej formie albo, co gorsza, pozostanie w formie granulatu. Pellet naturalny pod wpływem wody natychmiast się rozpadnie. Możemy to wykorzystać do przeprowadzenia własnego doświadczenia, dzięki któremu będziemy mogli zobaczyć z czego pellet jest zrobiony. Co trzeba zrobić?
Dobrej jakości pellet powinien mieć wilgotność maksymalną równą 10-12%. Pellet o większej zawartości wody dużo łatwiej się rozpada i spala dostarczając mniej energii. Granulat wrzucony do pojemnika z wodą nie powinien pływać tylko opadać. Rozpuszczając kilka sztuk pelletu w szklance będziemy mogli zaobserwować z czego się składa. Kora i inne lekkie zanieczyszczenia pływać będą przy powierzchni, a cięższe jak np. piasek na dnie.
Struktura pelletu - powinien dzwonić przy przesypywaniu
Pellet powinien mieć walcowaty kształt. Długość pelletu powinno się dobierać do rodzaju podajnika w kotle, aby granulat nie zawieszał się i nie blokował dostaw paliwa do komory spalania. Najlepiej jest, kiedy wszystkie pellety, które kupujemy mają regularny kształt. Dobry pellet nie powinien być porowaty, a jego struktura powinna być zbita. Granulat podczas wsypywania go do szklanego naczynia powinien charakterystycznie “dzwonić”. Co więcej, po takim przesypaniu - pellet nie powinien się rozpaść.
Zwróćmy uwagę na połamane pellety w worku, a także na pył, który w nim jest. Jeśli jest go dużo, to powinniśmy przemyśleć zakup. Suchy pył z pelletu w kotłowni stanowi zagrożenie dla życia i zdrowia - może ulec niekontrolowanemu spalaniu w pomieszczeniu. Unoszący się w powietrzu pył wdychany przez obsługującego kocioł może powodować podrażnienia dróg oddechowych.
Źródło: informacja własna, Polska Rada Pelletu.